torsdag 7 juli 2011

Lastning

Lastning är ett av de vanligaste problemen som uppstår i hanteringen av våra Hästar. Momentet kan skapar frustation både hos Hästen och människan. Men med tid, tålamod och rätt inställning kan man göra lastning till ett rent nöje.

Här kommer ett litet komprimerat inlägg om ett par pusselbitar som hör ihop med svårigheten att få Hästen att gå in i transporten.

Som jag ser det beror det i grunden på två saker. Antingen är Hästen rädd eller respektlös och de här bitarna kan vi också lägga ihop till en tredje faktor, nämligen en kombination av bägge. Genom att "läsa av" Hästen och träna honom utifrån hans attityd och temperament kommer problemen att bli betydligt färre.

Tillhör Hästen kategorin i det sist nämnda, respektlös och rädd, har du faktiskt en rätt farlig Häst, i alla fall när det gäller lastningen och förmodligen också i många andra situationer där hans klaustrofobiska idéer gör sig påmind. Denna typ av häst kommer troligtvis att ge dig en hel del timmar vid transporten.

Beror det på att du har en allt för dålig respekt är det en affär mellan dig och Hästen och i det fallet kommer du förmodligen inte undan med mindre än att jobba med dig själv.

Är Hästen rädd för transporten måste du ge honom mer tid, väcka hans nyfikenhet och låta honom vara ifred när den är väckt. Låt honom nosa och utforska. Lämna honom ifred så länge han jobbar, sätt honom i arbete när han slutar.
Vid positiva svar led honom ifrån transporten och låt honom få vila en liten stund.

I alla fallen gäller milda maningar och inget tvång.




Det är inte mer stryk och hårdare tag som är lösningen, utan mer tid och en rätt utförd träning.

/Jojo